Anneke Burger-van der Blom

 

 

"Het wordt tijd dat een wet uit 1918 betreffende het mishandelen en doden van dieren wordt aangepast. Te veel dieren worden ernstig verminkt en/of vinden de dood door mishandeling en dat gebeurt welhaast ongestraft".
Bovenstaande woorden werden op zondag 9 oktober uitgesproken door Pim Langereis aan het begin van het Open Huis van de Dierenambulance Purmerend aan het Volume 24 in Purmerend. Hij en Saskia hebben welhaast dagelijks met groot dierenleed te maken.
Maar naast het brengen van deze indringende boodschap had Langereis een plezieriger aankondiging, namelijk de onthulling van een kunstwerk, dat een ereplaatsje in de receptie van het gebouw van de Dierenambulance heeft gekregen.
 
Dat schilderij werd in opdracht van de Dierenambulance gemaakt door de Beemster dieren- en portretschilder Anneke Burger-van der Blom. De eerste en tevens oudste sponsor van de Dierenambulance, de 95-jarige mevrouw Verbarg, was gevraagd de vlag van de Dierenambulance weg te trekken
 

rechts: Marco Dieren met een verhaal

De dieren op het schilderij, vertellen op het doek van 1 vierkante meter elk hun eigen trieste verhaal: over mishandeling en verlating, maar ook hoe ze door de mensen van de Dierenambulance liefderijk werden opgevangen en weer een plaatsje onder de zon kregen.
Marco
Zo is daar het verhaal over Marco, de retriever, (de witte hond op het schilderij) die tijdens de opening van deze dag even acte de presence gaf.
Het is tevens het verhaal over een zwerfhond en de speciale kooi, die Pim Langereis maakte om hem te vangen. Deze kooi stond tijdens de Open Dag opgesteld op het terrein van de Dierenambulance

 

Vangkooi
Deze kooi werd speciaal gemaakt om angstige en verwilderde dieren te vangen zonder ze op te jagen. Het principe is eigenlijk zo eenvoudig en voor de hand liggend en toch was nog niemand op het idee gekomen om eendergelijke eenvoudige en doeltreffende constructie te bedenken. Tot Pim Langereis een soort muizenval bedacht. In de kooi wordt een lekker stuk pens gehangen en welke hongere hond wordt daardoor niet aangelokt? Bovendien worden er overal geursporen naar de kooi getrokken, zodat in wijde omtrek het eigenlijk niet kan missen. Als de hond de lekkernij wil pakken, klapt de kooi dicht. Dit principe was nog nooit eerder toegepast bij het vangen van verwilderde honden (maar ook katten).

Amy Amy
Ook de witte Duitse herder Amy, is een zwerfhond. Zij was aangereden en heeft niet minder dan vijf jaar in het gebied rond de Gaasperplas in Amsterdam rondgehangen. Ze bleek niet meer te vangen. Uiteindelijk werd de hulp van Pim en Saskia Langereis ingeroepen."Als wij Amy niet hadden gevangen zou zij worden afgeschoten. Beide honden zijn meegenomen naar Purmerend en vonden bij ons een liefderijk huis," aldus Pim Langereis.
Marco gaf tijdens de opening van deze dag even acte de presence. Maar hij bleek toch nog erg bang voor zoveel publiek.


Sponsoring

Verder heeft Anneke's kunstwerk nog een andere belangrijke functie: het zal een aantrekkelijke manier zijn om belangrijke sponsors aan te sporen. Als zij een minimumbedrag van € 500,00 storten, wordt hun naam door Anneke op het schilderij bijgeschreven. Daartoe zijn drie nog bijna blanke lijsten en die wachten op aanvulling.

Voor meer informatie: kijk op de site van deDierenambulance

Tekst: Erny van de Kleut