Anneke Burger-van der Blom

 

 

Anneke's reuzenschilderij versiert Peperstraat Purmerend

Zuidoostbeemster, 23 oktober 2012

Dag lieve mensen,
 
Eindelijk is mijn grote maat kunstwerk klaar en vandaag, (23 oktober 2012), aangebracht aan de gevel van pand nr. 8 in de Peperstraat in Purmerend. Dit schilderij ademt de sfeer van omstreeks 1920.  

Het werk is 2 1/2 meter hoog en 1 1/2 meter breed.
Ik heb er twee en een half jaar met soms tussenpozen van een maand aan gewerkt, naast het lesgeven (én de kleinkinderen). Totaal zit er 300 uur werk in.
 
De stijl is gedetailleerd en geeft een kijk in de straat en aan beide zijden perspectief. De kleuren zijn aangepast aan die van foto's zoals die omstreeks 1920 werden ingekleurd.

De grote partij wolken en lucht zijn hedendaags en echt van nu, de gebouwen zijn rustig van kleur maar hebben sterke accenten.

Er was veel tijd nodig vanwege het perspectief. Behalve de oude gebouwen en de panden van de opdrachtgever staan er ook mensen op.

Dit schilderij dient de verrijking en verfraaiing van de stad Purmerend, zeker qua historie. Het is bijzonder dat ik, als Beemsterling, deze opdracht heb gekregen.

Het is het tweede schilderij, dat ik voor de opdrachtgever in deze maat heb gemaakt; de anderen zijn kleiner.
 
60 kg totaalgewicht
Mijn echtgenoot heeft mij enorm geholpen door van hardhout een omlijsting te maken, gaten te boren om te bevestigen, het aan een katrol in onze achterkamer te hangen en vervoer op onze aanhanger. Het totaal gewicht bedraagt 60 kilo.
 
Ik heb nu weer eens tijd voor een andere opdracht, er valt natuurlijk achterstallig werk in te halen en bezoekjes af te leggen... of eens lekker gewoon op vakantie, want deze zomer kwam het er niet van.

Anneke